Luni, 21 Martie 2016 08:37

Vinurile Cramei Gîrboiu, în epicentrul atenției membrilor CDViN Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Degustarea cu vinurile Cramei Gîrboiu a marcat o premieră în dormitorul bunicii, acolo unde ne-am întâlnit pentru întâia oară cu Șarba. Licorile tectonice din Vrancea au avut parte de un anturaj entuziast iar promotorul lor, un cunoscut profesionist din lumea vinurilor, a avut grijă să le spună pe larg povestea, plasându-se astfel în... epicentrul atenției.

Cu Răzvan Demian, somelier inoxidabil și ubicuu, ne-am întâlnit cu multe prilejuri și la multe târguri. Cel care a promovat cândva, între atâtea altele, și vinurile cramelor Nachbil și Giusti a prezentat de curând în odăile bunicii câteva produse ale Cramei Gîrboiu. Acestea au fost încercate în premieră de membrii clubului acasă la Arad, însă unii dintre noi făcusem deja cunoștință cu ele pe la Merano, Cluj ori București. 

Pentru mine o premieră absolută a fost să gust Șarba. Acest nume desemnează un plai din podgoria Odobești dar și un soi semiaromat creat în anul 1972 la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești prin încrucișarea Tămâioasei Românești cu Rieslingul Italian. Primul vin servit a fost însă un foarte fresh și soft prosecco, Cuartz Brut, spumant comandat din Italia și etichetat de crama vrânceană. A urmat Șarba, de al cărei parfum discret, de a cărei aciditate și mineralitate m-am îndrăgostit pe dată. Și totuși, din pricina culorii, prospețimii și fructuozității sale, vinul serii a fost pentru mine un fin Rosé  obținut din Cabernet. Vinurile roșii servite au fost  Epicentrum Merlot 2009&Cabernet Sauvignon 2012, Tectonic Fetească Neagră 2013 și Bacanta Merlot 2009, eu alegând pentru mine Feteasca cu arome amestecate de poame locale și articole coloniale.

Am bifat o seară plăcută, cu vinuri de calitate, care, pentru gloria fotografului, s-au oglindit tremurat în spada de somelier neînfricat a lui Răzvan. Și am găsit de cuviință să antamăm, în vremuri mai calde, o nouă degustare marca Gîrboiu, cu restul licorilor sale de top, între care o altă Fetească Neagră, mai mitologică, mai... Bacantă.

Citit 1351 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2016 19:11

Pivnicer

Dacă-i întrebi de Tamjanika pe producătorii sârbi, majoritatea îți vor spune că acesta e un soi de struguri autohton, că e al lor, unic în lume, că e specific țării vecine. În realitate, este vorba de Muscat Blanc à Petits Grains, sinonim și similar cu sute de varietăți cultivate în Lumea Veche a vinului, între care se numără și draga noastră Tămâioasă Românească.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă