Joi, 28 Iulie 2016 13:25

Vizită de iulie la Crama Elite, în doi-trei prieteni Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O fi sau nu vorba de predestinare, dar uite că se face că locuiesc într-o zonă numită Podgoria. Numele i se trage de la o stație de tren electric care reprezenta cândva punctul terminus al călătoriei podgorenilor minișeni veniți cu prețioase mărfuri la Arad. Cam de acolo, de la micuța gară electrică dispărută, am pornit și eu într-un nou voiaj către Miniș-Măderat, într-o companie cât se poate de plăcută, într-o mașină care a pătruns și în cântecele lui Janis Joplin.

Pe la Crama Elite n-am mai dat de vreo șase ani. Fotografiile și amintirile erau cumva întomnate, fără frunze și fără soare, bătute de vântul de noiembrie al acelei călătorii din 2010. Drumul nu-i lung dar nici scurt, e plin de hârtoape și bătut de soartă, și duce invariabil către reperul numit Cetatea Șiriei sau ce o fi mai rămas din ea. Niște ziduri sumbre așezate pe o ultimă culme a dealurilor minișene, deasupra așezării unde s-a născut și unde a copilărit Ioan Slavici. Walter Szikler ne aștepta bonom în pridvorul cramei sale, către care ne ghidase un butoi imens așezat undeva pe dreapta drumului la ieșirea din Mâsca. I-am adus o diplomă câștigată la un mare festival bucureștean, am săvârșit o ședință foto și apoi am intrat direct în subiect, degustând tot-tot-tot ce ne-a oferit. Și chiar are ce să ofere! Ne-am delectat cu noua Mustoasă de Măderat, cu Traminer, cu Fetești Negre extrase din diferite butoaie, dar și cu Merlot-uri aduse tot din pivniță.

Mie mi-au căzut cu tronc mai ales Feteștile, care, iată, se simt atât de bine prin părțile astea de Ardeal. Am putut să mă bucur de minunatul peisaj de iulie al podgoriei, cu vii și biserici și fumuri abia ițite într-o depărate cu contururi estompate. La despărțire eram ușor euforic și toate lunecau ușor în jurul meu, pădurea și viile și sălașele, pe drumul dintre Măderat și Miniș, către o altă cramă care adăpostește vinul cel bun.

Citit 1892 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 13:30

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate