Joi, 28 Iulie 2016 13:25

Vizită de iulie la Crama Elite, în doi-trei prieteni Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O fi sau nu vorba de predestinare, dar uite că se face că locuiesc într-o zonă numită Podgoria. Numele i se trage de la o stație de tren electric care reprezenta cândva punctul terminus al călătoriei podgorenilor minișeni veniți cu prețioase mărfuri la Arad. Cam de acolo, de la micuța gară electrică dispărută, am pornit și eu într-un nou voiaj către Miniș-Măderat, într-o companie cât se poate de plăcută, într-o mașină care a pătruns și în cântecele lui Janis Joplin.

Pe la Crama Elite n-am mai dat de vreo șase ani. Fotografiile și amintirile erau cumva întomnate, fără frunze și fără soare, bătute de vântul de noiembrie al acelei călătorii din 2010. Drumul nu-i lung dar nici scurt, e plin de hârtoape și bătut de soartă, și duce invariabil către reperul numit Cetatea Șiriei sau ce o fi mai rămas din ea. Niște ziduri sumbre așezate pe o ultimă culme a dealurilor minișene, deasupra așezării unde s-a născut și unde a copilărit Ioan Slavici. Walter Szikler ne aștepta bonom în pridvorul cramei sale, către care ne ghidase un butoi imens așezat undeva pe dreapta drumului la ieșirea din Mâsca. I-am adus o diplomă câștigată la un mare festival bucureștean, am săvârșit o ședință foto și apoi am intrat direct în subiect, degustând tot-tot-tot ce ne-a oferit. Și chiar are ce să ofere! Ne-am delectat cu noua Mustoasă de Măderat, cu Traminer, cu Fetești Negre extrase din diferite butoaie, dar și cu Merlot-uri aduse tot din pivniță.

Mie mi-au căzut cu tronc mai ales Feteștile, care, iată, se simt atât de bine prin părțile astea de Ardeal. Am putut să mă bucur de minunatul peisaj de iulie al podgoriei, cu vii și biserici și fumuri abia ițite într-o depărate cu contururi estompate. La despărțire eram ușor euforic și toate lunecau ușor în jurul meu, pădurea și viile și sălașele, pe drumul dintre Măderat și Miniș, către o altă cramă care adăpostește vinul cel bun.

Citit 2564 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 13:30

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate