Luni, 03 Octombrie 2016 09:19

Caii de la Letea, un Rosé și un Aligoté ieșind afară din mit cu ajutorul tirbușonului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Uneori cuvintele se decantează precum vinul, îndelung, fără grabă, din plăcere. Așa s-o fi întâmplat și cu rândurile de față, scrise la ceva vreme de la întâmplarea pe care o descriu, o degustare cu vinurile noului producător Via Viticola Sarica Niculițel. A fost un eveniment cu casa închisă, cu somelier de  top, cu anturaj entuziast și cosmopolit.

Istvan Pentek a traversat România cu niște vinuri minunate în portbagaj pentru a le prezenta membrilor CDViN în dormitorul bunicii. E un profesionist de clasă, un somelier de modă veche, elegant și inspirat în descrieri, dar și foarte franc în privința caracterizării vinurilor. A adus cu sine, a deschis și a servit pe rând șapte etichete: Sarica Aligoté 2015, Caii de la Letea Aligoté 2015 Ediție Limitată, Caii de la Letea Chardonnay 2015 Ediție Limitată, Caii de la Letea Rosé 2015 (Pinot Noir) Ediție Limitată, Sarica Rosé 2015 (Merlot&Cabernet Sauvignon, demisec),  Sarica Cabernet Sauvignon,  Caii de la Letea Cabernet Sauvignon 2013 Ediție Limitată.

Poate că pentru mine noul brand din cea mai veche podgorie a Dobrogei este în primul rând unul de Aligoté. Acest soi se simte foarte bine acolo și cu atât mai bine în sticlele care poartă marca Via Viticola Sarica Niculițel. Aciditate bună, corp și complexitate neașteptată, bucurii cu arome de măr din copilărie, în fiecare pahar. Și rosé-ul minunat din gama Caii de la Letea, din Pinot Noir, pentru mine unul dintre cele mai frumoase ale anului 2015. Pe acesta îl știam de la festivalul din vară de la Mamaia, acolo unde mă entuziasmasem la standul Via Viticola. Din pricina lui am găsit de cuviință că e necesar să împărtășesc acest sentiment și colegilor de club.

Probabil că toate celelalte licori servite nu au fost atât de convingătoare precum cele două pomenite mai sus; să remarcăm totuși Cabernet Sauvignon-urile din final, cu caracteristici ușor diferite față de ceea ce știm despre acest soi, purtând amprenta fructată a terroir-ului dobrogean.

Am stat până târziu, am despicat firul în patru în privința licorilor din pahar, devenind euforici. Așa ne-am amintit de vacanța cu peripeții petrecută în Delta Dunării în 2014, de plimbările cu trăsura prin Pădurea Letea în căutarea ultimilot cailor sălbatici ai Europei. Și chiar dacă nu i-am găsit atunci și acolo, ei s-au întors la noi, pe câteva etichete, cu o copită ieșind afară din mit, pentru încântarea ochilor și papilelor de connaisseur.

Citit 3696 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 09:29

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate