Tradițional vorbind, prin părțile noastre transilvane și bănățene de Europă, nu poți, n-aare roost să începi anul fără niște șonk, șonc, șoancă în compania vinului și a prietenilor. Am fost poate vreo douăzeci cu toții, la început de an, în fața unui jamón serrano, a pateului cu vin de Sancerre al lui chef Alex , a bunătăților cu varză de Bruxelles și mai ales de Cunța ale Alexandrei. Ca să nu mai zic de celelalte specialități comandate, pregătite, aduse de alți entuziaști degustători neautorizați prezenți la acest eveniment apetisant. Adina ne-a răsfățat cu găluști de aur/aranygaluska,o dulce specialitate din caietul bilingv de rețete al lui Nagymama.
În ce ne privește, am mai pus la dispoziția pasionaților următoarele vinuri: Carassia Rosé brut (magnum), Villa Vinèa Sauvignon Blanc 2020, Crama Histria Mirachi Cabernet Sauvignon 2020, Negru de Histria Fetească Neagră&Cabernet Sauvignon 2020, Alira Fetească Neagră 2016, Crama Histria Ammos 2019 (Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră).
Carassia e șampania ardelenească pe care poți să o comanzi fără a greși în orice restaurant, are ștaif și savoare, e chiar identitară. La fel ca și Sauvignon-ul de la Villa Vinèa, sudtirolez dar și atât de transilvan în felul său!Am sărit apoi în sud, în Dobrogea, la Cogealac și Aliman, pentru vinurile produse de prietenul Paul Fulea, pentru vinurile promovate de amicul Adrian Pașca. Cabernet-ul din gama Mirachi e direct, puternic, sincer și nepretențios. Negrul de Histria, servit în premieră în dormitorul bunicii, pare mai blând și educat, va fi mereu pe placul celor mai pedanți dintre noi. În felul meu, mi-am petrecut seara cu Feteasca de la Alira. Cupajul de la Ammos are o vârstă, poate că ar fi fost mai puțin înaintată dacă dopul i-ar fi fost din plută, și nu de sticlă.
Între invitați, o bună prietenă de la Geneva, un cedevin care va emigra la Boston, dar și timișoreni de pretutindeni, inclusiv din Arad. Pentru anul care vine, ne dorim în pace cât mai multe călătorii, degustări și sorbiri de vinuri, dar și devorări de prăjituri, toate cu gustul minunat al vremurilor bune care au fost și care, sperăm, iar vor veni.