Joi, 12 Ianuarie 2023 16:38

Încă un început de an cu Șonk’n’wine și aranygaluska Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Să vă spun iar cum a fost. La început de 2023, a cincea ediție a reuniunii de familie numite Șonk’n’wine s-a desfășurat ca la carte în dormitorul bunicii, chiar dacă în absența zăpezii și a unor prieteni de altădată.

Tradițional vorbind, prin părțile noastre transilvane și bănățene de Europă, nu poți, n-aare roost să începi anul fără niște șonk, șonc, șoancă în compania vinului și a prietenilor. Am fost poate vreo douăzeci cu toții, la început de an, în fața unui jamón serrano, a pateului cu vin de Sancerre al lui chef Alex , a bunătăților cu varză de Bruxelles și mai ales de Cunța ale Alexandrei. Ca să nu mai zic de celelalte specialități comandate, pregătite, aduse de alți entuziaști degustători neautorizați prezenți la acest eveniment apetisant. Adina ne-a răsfățat cu găluști de aur/aranygaluska,o dulce specialitate din caietul bilingv de rețete al lui Nagymama. 

În ce ne privește, am mai pus la dispoziția pasionaților următoarele vinuri: Carassia Rosé brut (magnum), Villa Vinèa Sauvignon Blanc 2020, Crama Histria Mirachi Cabernet Sauvignon 2020, Negru de Histria Fetească Neagră&Cabernet Sauvignon 2020, Alira Fetească Neagră 2016, Crama Histria Ammos 2019 (Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră).

Carassia e șampania ardelenească pe care poți să o comanzi fără a greși în orice restaurant, are ștaif și savoare, e chiar identitară. La fel ca și Sauvignon-ul de la Villa Vinèa, sudtirolez dar și atât de transilvan în felul său!Am sărit apoi în sud, în Dobrogea, la Cogealac și Aliman, pentru vinurile produse de prietenul Paul Fulea, pentru vinurile promovate de amicul Adrian Pașca. Cabernet-ul din gama Mirachi e direct, puternic, sincer și nepretențios. Negrul de Histria, servit în premieră în dormitorul bunicii, pare mai blând și educat, va fi mereu pe placul celor mai pedanți dintre noi. În felul meu, mi-am petrecut seara cu Feteasca de la Alira. Cupajul de la Ammos are o vârstă, poate că ar fi fost mai puțin înaintată dacă dopul i-ar fi fost din plută, și nu de sticlă.  

Între invitați, o bună prietenă de la Geneva, un cedevin care va emigra la Boston, dar și timișoreni de pretutindeni, inclusiv din Arad. Pentru anul care vine, ne dorim în pace cât mai multe călătorii, degustări și sorbiri de vinuri, dar și devorări de prăjituri, toate cu gustul minunat al vremurilor bune care au fost și care, sperăm, iar vor veni.

 

Citit 455 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 16:47

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate