Marți, 03 Septembrie 2019 18:28

La Crama MaxiMarc, împreună cu cei mai mici degustători neautorizați... Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

 În urmă cu vreo trei ani, m-am întâlnit cu un bun prieten undeva pe dealurile Măderatului. Surpriza a fost imensă și reciprocă, mai ales că nu ne văzusem de la o vreme. Nu, nu era un amic de pe aici, de pe malurile Mureșului, noua mea casă. Ori de acolo, de pe malurile Begăi, vechea mea casă. Ci era un apropiat din lumea vinului, un cetățean planetar, de felul, său italian, pe nume Emanuele Reolon.

Ne-am cunoscut la un GoodWine, de mult, de mult (nu vi se pare că pentru noi, pasionații vinului, anii sunt mult mai denși, mai concentrați, mai plini de întâmplări?), pe când și Angela Prado și Ghislain Moritz erau prin preajmă, împreună cu Raluca și Oliver Bauer și atâția alți oameni frumoși din lumea vinului. Era pe atunci oenologul cramei Petro Vaselo și m-a dat gata cu Maletine-le și Ovaș-urile sale, vinuri cu nume de dealuri de pe lângă Recaș. După un alt număr de ani și de crame construite, consfătuite, ajutate să crească vii și să elaboreze vinuri de clasă, Manu a preluat în grijă un proiect de multe milioane de euro, numit Crama MaxiMarc. Cred că ne-am văzut prin 2016 pe acele dealuri de unde poți privi ruinele Cetății Șiria în toată splendoarea lor misterioasă. Un an mai târziu, puteam admira siluetele construcției în roșu ale uneia dintre cele mai impresionante crame din Podgoria Miniș-Măderat. Iar prin 2018, ne-am reîntors, în câteva zeci de prieteni, pentru o îmbrățișare de Sequoia, emblema vinăriei, și pentru o coborâre de taină în tainițele a ceea ce a mai rămas din Castelul Ispravnic, parte a proiectului oenoturistic numit MaxiMarc.

Acum, în septembrie 2019, crama este aproape terminată, complet utilată, în stadiu de mici finisaje finale. Am vizitat-o în grup restrâns de degustători neautorizați, alături de cel mai mic membru CDViN, Tudor, în vârstă de doi ani și un pic, dar și alături de alți doi viitori membri ai clubului, care au trăit emoțiile oenofile în burțile mamelor, la rândul lor vechi ocupante ale dormitorului bunicii. O investiție impresionantă, cisterne de inox care se înalță la 12 metri, un milion de litri capacitate, prese gigantice, orizontale, baloane cu azot, kilometri de conducte de inox, 270 de baricuri, multe alte zeci de tonneaux de 500 de litri și vreo zece butoaie de o mie de litri, destinate prețiosului Merlot al lui Manu obținut prin metoda Amarone. Probabil că în final, după plantarea a încă 25 ha de viță-de-vie, crama va deține aproximativ 100 de ha, cu vii din mai vechile soiuri Mustoasă de Măderat, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, dar și cu Cadarcă, Fetească Neagră, Furmint, Cabernet Franc.

Și dacă toate clădirile care compun crama surprind prin ergonomie, prin bun gust, prin îmbinarea armonioasă ca elemente constructive a străvechilor materiale numite lemn și cărămidă, suntem foarte curioși cum o să arate reconstruitul Castel Ispravnic, 600 de metri mai încolo, în sus pe deal, într-un loc cu belvedere, parcă făcut pentru ridicarea unui palat/castel/château. Dacă urcați pe drumul cu Sequoia bicentenar, orice exercițiu de imaginație este permis. Le ținem pumnii ctitorilor și constructorilor care se vor angaja să transforme acest proiect în realitate. Într-o realitate vizibilă de la zeci de kilometri depărtare, pentru ochiul turistului pasional, al șoimilor și uliilor locului, al țăranilor de la poale, al Zeului poznaș al viei și vinului...

 

Mai multe imagini

 

 

Citit 1556 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 21:06

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate