Marți, 03 Decembrie 2013 00:00

Vinarte şi duhurile princiare ale anului 2000 Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
cc64a9290a7f272e804120aa7858c3f2.jpg cc64a9290a7f272e804120aa7858c3f2.jpg

Eveniment de marcă în dormitorul bunicii

În afară de Vinarte, câţi producători de top din România cunoaşteţi care să susţină o verticală din 2009 până în 1998? Doar SERVE se poate încumeta să ofere un asemenea festin oenologic, de aceeaşi ţinută. În câteva rânduri, am avut bucuria să participăm în Vestik club la verticale marca SERVE, de Cuvée Amaury şi Cuvée Charlotte, dar şi de Prince Matei de la Vinarte.
Între vinurile Vinarte, magnumurile din anii 2000 şi 2001 reprezintă superlativele. Tocmai de aceea membrii CDViN care au participat la ultima degustare cu magnumuri "princiare" din recolta anului 2000 au fost nişte privilegiaţi.

O echipa de patru vinartieni, din care au făcut parte directorul de vânzări Costel Cainamisir, oenologul Iustin Urucu, somelierul Stelian Ştefan şi directorul regional de vânzări Alex Păstrăv, a fost prezentă în dormitorul bunicii, dar şi în vinoteca clubului, iar noi am făcut totul ca la carte. Am deschis vinurile cu patru ore înaintea întâlnirii şi le-am decantat vreo două ore şi un pic. După destupare, duhul blajin al anului 2000 a umplut încăperea în care altădată vieţuiau bunicii iar eu am avut bucuria intimă de a adulmeca buchetele trecutului din Prince Mircea, Soare şi Prince Matei şi de a privi extractul din fiecare pahar în lumina cuminte a clubului.

Degustarea a început cu o Floare de toamnă 2013  servită la 12 grade şi cu un Cuvee d'Excellence 2011, două vinuri pe care oricând le-am bea din nou cu aceeaşi plăcere. Am continuat cu Prince Mircea 2000 din magnum, un vin viu, puternic, aflat parcă în pragul adolescenţei, şi nu al senectuţii. În schimb, poate că Soarele anului 2000 şi-a trăit în dormitorul bunicii ultimele sclipiri, poate că îl trădează venerabila vârstă de 13 ani. Dar câtă splendoare finală! Ultimul vin, magnumul de Prince Matei 2000, a constituit şi experienţa supremă a serii. Cineva, transfigurat, mi-a spus că nu băuse niciodată un Merlot mai bun. N-am putut să-l contrazic, deşi cred că aş putea aduna alături de el vreo trei-patru Merlot-uri mari pentru un blind viitor.
 

Prestaţia profesionistă a somelierului a fost completată de explicaţiile oenologului Iustin Urucu, un meseriaş pe care m-am bucurat că l-am avut printre noi la degustare şi de la care avem cu toţii multe de învăţat. Am făcut-o acum şi o vom face cu prilejul unei viitoare excursii în grup la crama Vinarte din Mehedinţi, acolo unde ne-a invitat winemakerul care a creat Nedeea, unul din vinurile mele preferate.

Citit 1480 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 19:14

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate